NCC har full kontroll på betongarbeidene med Celsicom

Enkelt og trygt, uten forstyrrelser. Slik vurderer Ida Alexandersson og Staffan Johansson fra NCC de gule og trådløse dataloggerne fra Celsicom.

Det er høy aktivitet rett nord for Göteborg sentralstasjon. Etapp Centralen, som er en del av Västlänken sin tosporede jernbane for pendler- og regiontog rundt sentrale Göteborg, bygges i disse dager.

Arbeidet er godt i gang. På vegne av det svenske transportverket er NCC blant annet ansvarlig for byggingen av undergrunnsstasjonen Station Centralen. På forskjellige steder i det enorme betongskallet henger 35 gule Celsicom Easy Connect-bokser som kontinuerlig gir verdifulle data fra støp av betongplater, utvendige og innvendige vegger og tak.

– Jeg tror det viktigste er at du raskt kan sjekke om det er et avbrudd. Da føles det bra å enkelt kunne gå til nettstedet vårt og se om alle målepunktene er i gang, sier Staffan Johansson.

Kontroll på kulde og betongens status

Celsicom Easy Connect gir deg en effektiv og sikker fjernmåling. Dette mener Staffan Johansson og Ida Alexandersson, henholdsvis veileder og nestleder i NCC, når vi står og ser ned i betongskallet som skal romme den 700 lange og 50 meter brede nye togstasjonen under jorden.

Under oss brukes 1700 kubikkmeter betong, til å støpe en 940 kvadratmeter stor betongplate. Én gul boks holder kontroll på at vannet, som skal avkjøle betongen for å forhindre sprekkdannelse, holder riktig temperatur. To andre bokser registrerer betongens temperaturutvikling under herdeprosessen gjennom to målekabler som er støpt i betongen. NCC har brukt Celsicom Easy Connect i ett par måneder.

– Alt fungerer bra. Det er ingen forstyrrelser i det hele tatt, og boksene logger hvert tiende minutt, noe som betyr at vi får veldig pålitelige styrkekurver, sier Ida.

– Vi kunne begynne å bruke boksene med en gang

Målesystemet har vært enkelt å bruke fra første stund, forteller hun.

– Den dagen vi fikk boksene hit, kunne vi begynne å bruke dem med én gang. Det var bare å trekke av et lite klistremerke, og de ble koblet direkte til påloggingen (Celsiview) som vi har – og begynte å måle umiddelbart. Det var veldig enkelt, ingen problemer i det hele tatt. De ansatte er enig. De gule boksene har gjort jobben mye lettere, sier Staffan.

– Vi har full kontroll på hvilken temperatur det er i betongen. All nødvendig oppdatert informasjon er alltid tilgjengelig på datamaskinen eller mobiltelefonen din. Dette betyr at vi for eksempel kan gå inn og direkte si: “Ok, nå har vi fått riktig styrke på konstruksjonen – nå river vi forskalingen”.

Sikker støping frem til 2024

For NCC er Celsicom Easy Connect en sikkerhet under det fortsatte arbeidet med T-banestasjonen, togtunnelen og andre deler av Etapp Centralen.

– Jeg tror det viktigste er at du raskt kan sjekke om det er et avbrudd. Da føles det bra å enkelt kunne gå til nettstedet vårt og se om alle målepunktene er i gang, sier Staffan Johansson.

Ida Alexandersson legger til:
– Du har lettere kontroll over om noe skjer. Hvis en målekabel trekkes ut eller løsner, vil du se nøyaktig når det skjedde.

De 15 eksisterende boksene vil være i drift i ytterligere fire år, da NCC forventes å fullføre betongarbeidet på denne fasen av Västlänken.

– Om vi klarer oss med de 35 loggerne vi har, er en annen sak. Det kan være at vi trenger å støpe dobbelt så mye om noen få uker for å oppfylle tidsplanen, og da må vi kjøpe flere gule målebokser, sier Staffan Johansson.