Publisert 20.11.2023

Følg styrken til betongen i sanntid – uansett hvor du er

Fjernovervåkingssystemet Celsicom har i lang tid kunnet brukes til å eksternt og i sanntid holde styr på betongtemperaturer under støping. Det har vært mulig å følge den første temperaturøkningen på grunn av den kjemiske reaksjonen til sementen og den påfølgende temperaturnedgangen når betongen har begynt å herde helt.

Selve målingen utføres på samme måte som tidligere. Termoelementledninger støpes inn i en rekke målepunkter i betongen og måleverdier sendes trådløst til skytjenesten. Omgivelsestemperaturen blir også registrert.

Hva er så revolusjonerende?
Den store nyheten er at det ikke trengs noen basestasjon med de nye gule Celsicom Easy Connect-boksene. Hver boks har sitt eget SIM-kort som sender data direkte til skyen via Telia-nettverket Narrowband-IoT. Resultatet er mye bedre dekning og uavbrutt overføring av måledata til skytjenesten.

Brukeren kan også velge hvilken betongresept som skal brukes.
En kurve for temperaturavhengigheten til sementreaksjonen og en styrkekurve hentes fra en database. Kundespesifikke oppskrifter kan også legges inn i databasen. Ved hjelp av disse inngangene kan Celsiview så vise styrken til betongen, ved gjeldende omgivelsestemperatur.

Ingen spesielle beregningsprogrammer er nødvendig
Den ansvarlige for støpingen kan med andre ord se hvor langt herdeprosessen har kommet og hvilken styrke betongen har på hvert målepunkt, uten å bruke spesielle beregningsprogrammer. Alt du trenger å gjøre er å ta mobiltelefonen opp av lommen og logge på Celsiview.

Kunden kan legge inn alle parametere enten etter Fjällström-prinsippet, som er forklart i Celsiview, eller de kan trykkteste betongkuber og spesifisere tid og styrke. Det gjøres i menyen «Betong» > «Justering

Kunden kan enkelt legge til nye resepter ved å vite betongstyrken (MPa) i minst tre tidsperioden. Celsiview beregner så en kurvetilpasning for enten Norsk stanard konstruksjon eller Lavvarme/lavkarbon betong type.

Hvordan gjennomføres en styrkemåling?
Gjør dette etter at du har koblet sensorene til Celsiview-kontoen din og valgt betongoppskriften (tjenesten krever alternativet Styrkeberegning):

1. Støp trådsensorene inn i betongen, for eksempel en i midten av betongplaten og en i kanten nær formen.

2. Koble den andre enden av ledningssensorene til polskruene på TC603 og lukk lokket.

3. Ferdig! Nå overføres verdiene kontinuerlig til skytjenesten og du vil kunne følge styrkekurven på din mobiltelefon eller datamaskin, uansett hvor du er.

Hva er de største fordelene med å kunne overvåke betongstyrken eksternt?
Enkelhet – plutselig trengs ingen kompliserte beregningsprogrammer. Med Celsicom er det bare å logge inn på Celsiview skytjeneste via mobil eller datamaskin og umiddelbart se styrken til betongen på ulike målepunkter.

Fjernovervåking – du trenger ikke være på byggeplassen. Det er nok å ha tilgang til en datamaskin eller en mobil med internettforbindelse for å se kurvene. I tillegg kan flere i prosjektet enkelt få tilgang til måledataene.

Bedre byggetidsplanlegging – du slipper å reise frem og tilbake hvis du har ansvar for flere arbeidsplasser samtidig hvor det pågår betongstøping.

Integrasjon i egne verktøy – via Celsicoms API er det mulig å integrere måledata i egne prosjektverktøy.

Eksempel på temperatur- og styrkekurve i Celsiview

Celsicom TC603


Bruksområde:
Betongtempertur under støpning

 

Måleløsning:
Celsicom Easy Connect TC603

 

Kontaktperson

Eduardo V. Arevalo
Prosjektleder overvåking - Dataloggere

Eduardo.arevalo@maxsievert.no

+ 47 90 65 43 04

Dette trenger du for å begynne å måle